söndag 11 oktober 2015

Välkomna alla våra små bebisar!!

Inte trodde vi att det skulle bli en sådan dramatik när vår andra kull föddes. Fredagen började lugnt och Jessa visade inga tecken på att något var på gång för än klockan var runt 8-9 på kvällen.
21,20 gick vattnet och hon hade krystvärkar men inget hände och eftersom hon hade en väldigt snabb och lätt valpning sist så började jag ana oråd rätt kvickt.

Efter telkontakt med veterinären så fick vi order om att komma ut direkt för en röntgen och bedömning av läget och vi var innanför dörren där lite efter 22,00. Vi har förmånen att bo bara en ytterst liten bit från Läckeby djursjukhus som har bemanning dygnet runt. Ytterst tacksamt i sådana här situationer.

På röntgenbilderna visar det sig att det inte är något felläge alls som jag varit rädd för utan en valp är på gång men det händer inget i alla  fall och bilderna visar på 9 ev 10 valpar. Veterinären gör bedömningen att livmodern är så utspänd att hon helt enkelt inte får kraft nog att krysta ut valparna och vill inte utsätta henne för onödiga undersökningar mm utan tar beslut om omgående snitt.

Operationen går både snabbt och smidigt och när personalen meddelar att vi har inte mindre än 12!!!! valpar att hämta så känns det lite svindlande! 7 hanar och 5 tikar, dock är en av tikarna väldigt medtagen, kanske var det hon som hamnande i kläm och blev lite för åtgången på vägen ut och hon lämnar oss nästan omgående så kvar har vi nu 11 krya och fina valpar.

Jessa är medtagen av narkosen och ligger på endast 35C i kroppstemp så alla resurser sätts in för att hon ska få upp värmen och med hjälp av värmefilt under sig och varmattenflaskor plus en massa filtar så hämtar hon sig relativt kvick och vi får åka hem med hela vårt gäng.

Nu, ett och ett halvt dygn senare så råder lugn och ro i valplådan. Jessa mår bra och har aptit som en häst och valparna börjar öka i vikt så sakteliga och sover och äter som de ska. Just nu kan vi bara ge henne mycket lugn och ro och hålla ett öga på att ingen av valparna börjar tappa i vikt. Kanske vi får stödmata lite också för att inte fresta på Jessa alltför mycket när de börjar kräva allt mer mat.


Denna synen mötte oss när vi fick komma in efter snittet. 
Vilket paket!!


Jessa hälsar på sina valpar för första gången med hjälp av husse.
Hon ligger på värmefilt och har fullt med varmvattenfyllda
 kirurghandskar runt om kring sig för att få upp värmen.




11 små guldklimpar 1 och 1/2 dygn gamla med vikt mellan 
250 - 320 g


Jessa med sina små. Hon har till och med hämtat sig en tuggpinne
att ha i reserv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar